Avainten nouto ja palautus

Avainten nouto ja palautus

Asiakaspalvelumme huolehtii kiinteistöjen avainten luovutuksesta ja palautuksista. Huomioithan, että avainten noutajan on aina varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä ja avainten luovutusoikeus.

Huoneistojen avaimet

Vuokrataloyhtiöissä huoneistojen avaimet luovutetaan allekirjoitettua vuokrasopimusta ja henkilöllisyystodistusta vastaan. Joissakin taloyhtiöissä saatetaan vaatia myös takuumaksu-kuitin esittämistä. Avaimet voidaan luovuttaa yleensä vasta vuokrasopimuksen alkamispäivänä.

Huoneiston vuokrasopimuksen päättyessä on avaimet palautettava takaisin asiakaspalvelupisteeseen, ethän jätä avaimia huoneistoon. Avaimet on toimitettava viimeistään muuttopäivänä klo 12 mennessä. Muistathan palauttaa kaikki lunastamasi avaimet. Taloyhtiö saattaa periä puuttuvista avaimista sakkomaksun tai sarjoittaa huoneiston uudelleen kustannuksellasi.

Yleisten tilojen avaimet

Taloyhtiön yleisten tilojen avaimia, eli ns. emännän avaimia on turvallisuussyistä yleensä vain yksi huoneistoa kohti. Useimmissa taloyhtiöissä emännän avaimella pääsee kellari- ja säilytystilojen ovista. Saunatiloihin saattaa yhtiökohtaisesti olla erillinen avain. Monet taloyhtiöt perivät kadotetusta emännän avaimesta sakkomaksun, pidäthän siis hyvää huolta avaimestasi.

Lisäavainten tilaus

Huoneistojen lisäavainten tilausoikeus on asunto-osakeyhtiöissä huoneiston osakkailla ja vuokrataloyhtiöissä huoneiston vuokralaisella. Avaintilaukseen vaaditaan valtakirja, mikäli avaimen tilaa henkilö, jolla ei ole tilausoikeutta. Avaintilaukset tehdään asiakaspalvelupisteessämme. Lisäavainten tilaus on aina maksullista. Tilatut lisäavaimet maksetaan avainten tilauksen yhteydessä. Lisäavainten tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä avainten toimitus tehtaalta saattaa kestää jopa muutaman viikon.

Avainten pantti- ja sakkomaksut

Monet taloyhtiöt perivät avaimista panttimaksun, jota vastaan avain lunastetaan. Pantti palautetaan avainta palautettaessa. Lisäksi taloyhtiö on saattanut määritellä sakkomaksun, joka peritään asukkaalta, mikäli hän kadottaa avaimen. Sakkomaksuilla pyritään kattamaan tilojen lukkojen mahdollinen uudelleen sarjoitus. Pidäthän hyvää huolta avaimista.

Huoneiston lukon uudelleen sarjoitus

Mikäli vuokrataloyhtiössä vuokralaisen vaihtuessa ei kaikkia avaimia palauteta, joudutaan huoneiston lukot sarjoittamaan poismuuttajan kustannuksella.

Asunto-osakeyhtiöissä huoneiston lukkojen uudelleen sarjoitus on osakkeen omistajan vastuulla. Käytäthän vain valtuutettuja ja luotettuja lukkoliikkeitä. Mikäli huoneiston lukkoa ei sarjoiteta ns. talon sarjaan, ei huoltoyhtiö pääse huoneistoosi yleisavaimella. Mikäli avaimesi katoavat tai huoneistoosi pitäisi hätätilanteessa päästä, huoneistoon päästään ainoastaan lukkosepän avulla. Tästä aiheutuvat kustannukset jäävät huoneiston haltijan maksettaviksi.

Turvalukko

Tavallisen peruslukituksen lisäksi moniin huoneistoihin on asennettu erillinen turvalukko. Mikäli huoneistossasi on turvalukko, huolehdithan, että yksi kopio avaimista on toimitettu joko huoltoyhtiön hallintaan tai muulle luotettavalle taholle. Mikäli avaimesi katoavat eikä avainta ole muilla, huoneistoon päästään ainoastaan lukkosepän avulla. Tästä aiheutuvat kustannukset jäävät huoneiston haltijan maksettaviksi.

Lukkoliikkeet

Turvalukko ja muut lukitukseen tehtävät muutokset kannattaa teettää aina valtuutetulla lukkoliikkeellä. Valtuutetulla lukkosepällä on aina kuvallinen henkilökortti ja valtuuskortti mukanaan. Turvallisinta on käyttää isännöitsijätoimiston tai huoltoyhtiön turvalliseksi toteamia lukkoliikkeitä.

Takalukitus

Monet asuntomurrot pystytään estämään oikealla suojautumisella. Useimmissa tapauksissa riittäisi, jos huoneiston oven lukko olisi laitettu ns. takalukitusasentoon. Suurimmassa osassa asiakasyhtiöitämme tämä on mahdollista.

Autopaikoitustilojen ja lämpötolppien avaimet

Asiakaspalvelustamme voi lunastaa autohallien avaimia, kaukosäätimiä sekä auton sähkölämmitystolppien avaimia. Monia avaimia noutaessa vaaditaan autopaikan vuokrasopimuksen esittämistä.

Avainten lainaus urakoitsijoille

Kiinteistöjen korjauksia tekevät urakoitsijat voivat noutaa kiinteistön avaimia asiakaspalvelustamme valtuutusta vastaan. Urakoitsijoiden kannattaa sopia työn tilaajan kanssa avainten lainaamisesta ja huolehtia siitä, että avainten hakijalla mukana on tarvittavat asiapaperit ja henkilökortti. Avainten luovutuksesta, niiden luovutuksen aikaisesta käytöstä ja säilytyksestä sekä palautuksesta annetaan luovutusten yhteydessä omat tiukat ohjeistuksensa.

 

Yhteystiedot