Matinkylän Huolto mukana voittajajoukkuessa!

Matinkylän Huolto mukana voittajajoukkuessa!

Julkisivuremontti 2021 -kilpailun voittajat julkistettiin Taloyhtiö 2022 -tapahtumassa Helsingissä. Voiton vei tunnettu maamerkki Espoon Tapiolassa: Asunto-osakeyhtiö Säästökontu.

Matinkylän Huolto oli mukana hankkeessa tekemällä kuntotutkimuksen ja toimimalla valvojina yhdessä IdeaStructura Oy:n kanssa. Valvojina toimivat projektipäällikkö Susanna Roine Matinkylän Huollosta yhdessä IdeaStructuran Jukka Särkimäen ja Aku Hännisen kanssa.
Julkisivuremontin suunnittelun toteutti IdeaStructura Oy ja urakoitsijana toimi Consti Julkisivut Oy.

Säästökonnun julkisivuremonttia voidaan pitää erinomaisesti onnistuneena ja esimerkillisen hyvänä.
Vuonna 1959 rakennetun, arkkitehti Viljo Revellin suunnitteleman Säästökonnun julkisivuremontti oli arkkitehtonisesti ja teknisesti vaativa.
Arkkitehtuuriltaan ainutlaatuisella rakennuksella on suojelustatus ulkoasun ja kaavoituksen suhteen. Alkuperäisissä kuitusementtilevyissä oli asbestia, lisäksi ne olivat erikokoisia ja osa kaarevia.
Suurin korjaustarve oli ikkunoilla, joiden uusiminen ei ollut mahdollista irrottamatta ensin asbestia sisältävää julkisivulevytystä. Levytystä oli jo aiemmin jouduttu lisäkiinnittämään putoamisvaaran vuoksi. Oli siis järkevintä uusia samanaikaisesti julkisivulevyt, lämmöneristys ja ikkunat.

Lopputuloksena taloyhtiön kaukolämmön kulutus pienentyi 50-60 %:lla verrattuna muihin saman aikakauden kerrostaloihin Tapiolassa.
Rakennuksen pinnat uusittiin kauttaaltaan. Rakennuksen ulkonäkö ei muuttunut kuin siten, että se erottuu nyt muista ehjin ja puhtain julkisivuosin. Koska rakennus sijaitsee korkealla paikalla, tuulikuorma- ja rakennusosien kiinnitysten määrä tuli laskea tarkasti, jotta uusi julkisivu kestäisi hyvin tuulikuormaa. Julkisivuilla onkin jatkossa edessään pitkä elinkaari.
Vaativan kohteen rakenteelliset ratkaisut suunniteltiin perusteellisesti ja toteutettiin huolellisesti.
Julkisivuremontin yhteydessä uusittiin lämmöneristys, ikkunat, levyjen rankajärjestelmä, sekä pellityksiä uusittiin ja kunnostettiin.
Hanke toteutettiin kuunnellen asukkaita hyvin. Taloyhtiöllä on kiinteistöstrategia, johon pohjautuen päätökset tehtiin.
Toteutus onnistui myös pysymään alkuperäisessä aikataulussa ja kustannusarviossa.

Tuomaristo perusteli päätöstään seuraavasti:
”Asunto-osakeyhtiö Säästökonnun julkisivuremontissa on erinomaisella tavalla säilytetty Tapiolan keskeisiin maamerkkeihin kuuluvan ”taskumattitalon” omaleimainen ilme. Julkisivumateriaalit on valittu harkiten ja käytetty alkuperäistä materiaalia uudella tavalla. Vaativan kohteen uudet rakenteelliset ratkaisut on suunniteltu perusteellisesti ja toteutettu niitä huolellisesti suunnitelmia työmaalla tarvittaessa vielä hioen.”


Asunto-osakeyhtiö Säästökontu ennen julkisivuremonttia


Julkisivuremontin jälkeen

Kuvat: Sakari Röyskö ja Jukka Särkimäki, IdeaStructura Oy

_____________________________

Tietoja yhtiöstä: Perustamisvuosi 1958, asuntoja 56
Kuntotutkimusten tekijät: Matinkylän Huolto Oy 2015 ja IdeaStructura Oy 2018
Suunnittelijat: IdeaStructura Oy, Heikki Pietiläinen (ps, ark), Jukka Reinikainen (rakennesuunnittelu) ja Antti Pakkari (rakennustyömaa)
Materiaalitoimittajat: Profin Sydänpuu Ikkunat ja Ovet Oy, Swisspearl-kuitusementti -julkisivulevyt, maahantuonti Arliko Oy
Urakoitsija: Consti Julkisivut Oy / Magnus Aaltonen, Esa Timlin, Lasse Saranpää ja Hannu Lonka
Valvojat: Projektipäällikkö työmaalla: Susanna Roine, Matinkylän Huolto Oy, Jukka Särkimäki ja Aku Hänninen, IdeaStructura Oy

_____________________________

Vuoden julkisivuremonttikilpailun tavoitteena on kauniin ja kestävän julkisivurakentamisen edistäminen. Julkisivuremontti 2021 -kilpailun järjestäjinä toimivat Julkisivuyhdistys ry, Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry ja Suomen Messut ja Messusäätiö. Kilpailu järjestettiin kahdeksatta kertaa.